Vi går inn i relasjoner med tidligere erfaringer og ideer som ikke har noe å gjøre med dagens situasjon. Penger er en av de bagasjerommene som ofte er forskjellige mellom to personer. Vi har hver en pengeplan, eller en måte å tenke på hvordan du tjener det, hvordan du sparer og hvordan du bruker det. Selv barn som vokser opp i samme hjem, med de samme opplevelsene, har ikke samme pengeplan.

Tom og Joan er søsken. De vokste opp med en enslig mor som jobbet hardt hver dag for å få endene til å møte og være sikker på at de hadde mat på bordet og et tak over hodet. Barnene gikk aldri uten, men de kunne se at moren gjorde det. Hun sørget for at de hadde det de trengte for skolen, men det var aldri nok å gå på ferie eller få hunden de begge ønsket.

Da de vokste opp, behandlet Tom penger som om det aldri ville vært nok og hvorfor prøve. Han lagde ikke opp og levde i tennets hud hver måned, bare knapt å komme seg forbi. Han så at moren skaffet seg et hjem ut av nesten ingenting, og han trodde det var ingen grunn til å prøve å gjøre noe annerledes. På den annen side reddet Joan hvert nikkel hun hadde. Hun holdt pengene i en brannboks i leiligheten hennes til det var nok å investere i en pengemarkeds konto. Hun kjøpte seg nye klær hver måned, men bare på salg og med ansattrabatter. Hun spiste ut med kuponger en gang i måneden og kjøpte brukte biler.

Begge barna vokste opp i samme hus, men gikk ut med ulike ideer om hvordan pengene skulle brukes. Realistisk skal penger bli brukt. Du lagrer det eller bruker det, men du bruker det.
Når en person i forholdet føles som Tom og den andre som Joan, kan det skape oppvarmet debatt og argumenter. Hvis begge menneskene er som Tom, har de kanskje ikke to nikkel å gni sammen i slutten av hver måned og har ingen anelse om hvordan de skal leve ut sine pensjonsår. Når to er som Joan, kan de få pengene, men kan aldri nyte fordelene ved å bruke den.

Men ingen av disse tingene betyr noe om en Tom-pengeplan med en Joan-pengeplan. Det er da fyrverkeri begynner.

Dette er ikke et problem som ikke kan løses. Når to personer er forpliktet til å lære om hverandres utgifter og sparing vaner og bekymringer, kan de utvikle et unikt blåkopi som samsvarer med deres individuelle behov og deres partnerskap for livet.

For eksempel kan Tom få en deltidsjobb i 8-10 timer i uken med sin heltidsansatte, eller starte sin egen, små hjembaserte virksomhet. Paret kan være enige om at all inntekt fra ekstra tid Tom tilbringer, vil være hans alene å bruke etter eget skjønn. Joan kan godta å bestemme hvor mye penger hun vil ha i pensjonskonto når de når 65, og deretter jobber de bakover for å avgjøre hvor mye penger som skal gå inn i disse kontoene hvert år.

Selv om det er et varmt emne, er penger ikke et problem der du ikke kan nå et kompromiss. Med åpen og ærlig kommunikasjon som ikke inkluderer argumentering, pekende fingre eller trykk på hverandres knapper, kan de fleste par navigere i dette minefeltet, enten alene eller ved hjelp av en rådgiver. Terapi og økonomisk rådgivning kan samarbeide for å få en fredelig løsning på dette klare problemet.